Project Hessdalen logo
HESSDALEN
Holtålen kommune
Landskapsbilder
Kart
Overnatting
Omvisning/Guidetur
Reisebeskrivelse
3D kart
 
FENOMENET
Bilder
Film
Utseende
Observasjoner siste år
Observasjoner tidligere år
Teorier
 
PROSJEKTET
Siste nytt
Artikler
Rapport fra 1984
Prosjektets historie
Foredrag
Prosjektet i TV
   ... radio/internet
   ... aviser
   ... tidsskrifter
 
MÅLESTASJONEN
Live TV

Alarmer

Bilder 2024
Bilder 2023
Bilder 2022
Bilder 2021
Bilder 2020
Bilder 2019
Bilder 2018
Bilder 2017
Bilder 2016
Bilder 2015
Bilder 2014
Bilder 2013
Bilder 2011
Bilder 2003
Bilder 2002
Bilder 2001
Bilder 2000
Bilder 1999
Bilder 1998

GCP

Teknisk beskrivelse
Lokalisering

 
PERSONER
Studentgrupper
Studentrapporter
 
ANNET
Bli sponsor
Linker
 
Antall treff på denne web
Tilbake til startsiden
 
   
Beskrivelse av fenomenet

Det kan være veldig stor forskjell i utseendet av Hessdalsfenomenet. Så stor forskjell at man kan få inntrykk av at det er forskjellige fenomener det er snakk om. Disse forskjellene kommer til uttrykk både i beskrivelsene fra observatørene, og hva som vises på bildene. Også bildene fra målestasjonen viser endel forskjell utseende.

Fenomenet kan katalogiseres i forskjellige typer, basert på utseendet, bevegelsen og hvordan det "oppfører" seg.

De aller fleste beskrivelsene forteller om et lysfenomen, som oftest blir sett når det er mørkt ute. Naturlig nok da det er lettest å se lys når det er mørkt. 85 % av de rapportene som kom inn i begynnelsen av 80-tallet, da hyppigheten var på det meste, forteller om et lysfenomen. De resterende nevner ordet "objekt", hvorav noen av disse er sett på dagtid. Desverre finnes det ingen bilder av det som er sett på dagtid, og som gis beskrivelsen "objekt" av observatørene. Lysfenomene finnes det imidlertid mange bilder av. Disse er dermed bedre dokumentert. Det er hovedgrunnen til at vi velger å snakke om lysfenomen, når vi omtaler dette. Det er også grunnen til at dagens automatiske målestasjon er programmert til kun å reagere på lysfenomen. Jo fort vi får kraftigere maskiner, vil vi kunne programmere disse til også å reagere på objekter på dagtid. (Avhengig av mer økonomisk støtte for å kunne kjøpe slike maskiner.)

Fenomenene kan deles inn i følgende kategorier:

1 - Hvite, eller blå hvit blink, som vanligvis er i høyde med fjelltoppen. Noen ganger også høyere oppe. Levetiden er kort, typisk noen sekunder. Noen ganger kan det være opp til minuttet, men sjelden noe lenger. Bildet til høyre er tatt med lang eksponeringstid. Lysfenomenet har her blinket og beveget seg. I løpet av eksponeringstiden har fotogafen fått med seg flere blink. Kameraet stod på stativ. Hvit-blå blink

2 - Gule lys, med et rødt lys over. Dette røde lyset kan ofte blinke. Bildet til høyre er tatt med lang eksponeringstid, slik at det gule lyset blir da som en gul strek på filmen. Fotografen har fått med seg et rødt blink på denne sekvensen. Kameraet stod på stativ.

Gul, med røde blink over

3 - Et gult eller hvitt lys. Dette er sett oftest. Formen er ofte rund som en kule. Enkelte ganger er det sett andre former. Dette kan stå stille i lange perioder, opp til en time eller mer. Noen ganger beveger det seg sakte rundt omkring, for å stoppe opp igjen.
Gul kule Gul kule, pistolkuleformet Gult lys, med en spesiell form Gul lys kule Gult lys, med en spesiell form

4 - Et sort "objekt" med lys på. Dette er blitt rapportert flere ganger. Helt til høyre ser dere et bilde som ble tatt av Leif Havik i Hessdalen den 18.Mars 1982. Der er det tre lys som er på dette "sorte objektet". Til venstre for det bilder ser dere en tegning som er laget av en observatør. Det viser et "objekt" med lys på hver side. De 4 bildene til venstre er tatt fra en film som ble tatt opp i Ungarn rundt 1990. Du kan se filmen her, 3 Mbyte-avi eller 44 Mbyte-avi. Hastigheten på denne filmen er halvparten av originalen. Fenomenet beveget seg altså dobbelt så fort som du ser på den filmen. Selvom denne filmen ikke er tatt opp i Hessdalen, er den tatt med her for illustrasjon. På filmen kan du se et sort felt som beveger seg rundt på lyset. Ved en anledning dekker dette sorte feltet hele lyset, slik at det da ser ut som et "sort objekt". Det er noe i likheten av hva som er rapportert i Hessdalen.
Lys med et sort felt på - bilde fra en film Lys med et sort felt på - bilde fra en film Lys med et sort felt på - bilde fra en film Lys med et sort felt på - bilde fra en film Tegning av en observasjon fra Hessdalen som viser et "objekt" med lys på hver side. Bilde fra Hessdalen som viser et sort "objekt" med lys på


Copyright ©2000 Project Hessdalen. Ansvarlig webmaster : Erling Strand.
Alle henvendelser om denne tjenesten rettes til Webmaster
Sist oppdatert 28 December 2019 22:46:10.

eng-flagg