[Universitetet i Oslo] [Nyheter] [NTB] [ntb.innenriks.nytt]

Bråbremset for «uhyggelig lyskule» i Hessdalen (foto)

7 Sep 1998 : Norsk Telegrambyrå

Hamar (NTB-Geir Magnusson): - Det var uhyggelig. Den grønne lyskula var så nær bilen at søsteren min som kjørte, måtte bråbremse. Lyset forsvant bak trærne idet det skiftet farge til rødt, sier en trondheimskvinne til NTB. Sammen med fire andre personer opplevde hun sist fredag det såkalte «Hessdalen-fenomene t».

Observasjonen som nå har gitt ufo-forskerne mer å gruble over, ble gjort i ufo-bygda Hessdalen klokka 01.07 om natta. Iakttakelsen skjedde utenfor dekningsområdet til det automatiske kameraet som er satt opp for å fange inn uforklarlige lysfenomener i «ufo-bygda». Fem-seks minutter før observasjonen fanget dette kameraet opp et merkelig gult lys på himmelen noe lenger sør- vest.

Uhyggelig

- Jeg har aldri trodd på dette ufo-snakket, men nå har jeg opplevd noe uforklarlig selv. Det var ikke bare merkelig, men også uhyggelig, sier en av de fem kvinnene som observerte «Hessdalen-fenomenet» på kloss hold. Bilen med de fem kom fra Øyungen. I noen svingete partier nord i Hessdalen dukket det opp en grønn lyskule dukket fra et dalsøkk ved elva. - Det er vanskelig å bedømme avstand og størrelse, etter som det hele skjedde så plutselig og bare varte noen sekunder. Det kan ha vært tre-fire meter fram til lyskula, som lyste opp kraftig i bilen før den forsvant lydløst mellom buskene idet den gikk over i rødt - nærmest med en slags lyshale etter seg, forteller trondheimskvinnen til NTB. Hun medgir at opplevelsen etterlot et så sterkt inntrykk at hun i nettene etter har hatt problemer med søvnen.

Det samme?

- Det er umulig å si om observasjonen til de fem damene er det samme lysfenomenet som kameraet registrerte noen minutter tidligere. Observasjonen føyer seg i alle fall inn i rekken av av uforklarlige fenomener i Hessdalen, sier sivilingeniør og høgskolelektor Erling Strand ved Høgskolen i Østfold. Siden verdens første automatiske målestasjon for ukjente lysfenomener ble satt opp i Hessdalen 7. august i år, er det fanget inn flere rekke uforklarlige lys på nattehimmelen. Analysearbeidet er imidlertid vanskelig, og det er nå håp om internasjonal pengestøtte slik at stasjonen kan bygges ut. - Vi ønsker oss et styrbart kamera som kan følge objektenes bevegelser og en mulighet for tredimensjonale bilder, slik at vi kan avstandsbedømme objektene, sier Erling Strand til NTB.

Flere historier

At målestasjonen nå kan dokumentere merkelige lysfenomener i Hessdalen, har fått flere personer til å innrapportere observasjoner som de i årevis har holdt tett om av frykt for å bli latterliggjort. - Vi har blant annet fått beskrivelser fra eldre mennesker, gjort for bortimot 60 år siden, forteller Erling Strand. - Det virker som om folk har fått en annen holdning til «Hessdalen-fenomenet» etter at vi har kunnet verifisere at det virkelig skjer noe merkelig i denne bygda, sier han. Hessdalen-prosjektet skal i oktober presenteres på en internasjonal konferanse i Spania hvor fysikere og ufo-eksperter fra hele verden deltar.

Bildetekst: Slik ser de uforklarlige lysfenomenene over Hessdalen ut etter filtrering og kraftig forstørring. (Foto: Prosjekt Hessdalen/NTB Pluss.)

Copyright ©: Norsk Telegrambyrå/USIT